När man har barn som spelar hockey, fotboll eller innebandy så vet man hur mycket det kostar. Utrustning, cuper, bussresor, nya matchställ – det tar aldrig riktigt slut. Och även om klubben försöker hålla avgifterna nere, så behöver lagen ofta dra in pengar själva. Då blir det aktuellt att sälja till laget.
Vi har gjort det flera gånger med barnens olika lag. Det kan vara kakor, korvar, kläder eller lotter. Det viktigaste är att hitta något som funkar för både barnen och köparna. Och att man hjälps åt. För när alla drar sitt strå till stacken, då går det faktiskt ganska snabbt att få ihop en fin lagkassa.
Det blir vad man gör det till
Jag vet att många tycker det känns jobbigt att sälja. Men det handlar mycket om inställning. Om barnen ser att vi vuxna är engagerade, då blir de också mer taggade. Vi brukar göra en plan i laget. Vem säljer vad, hur länge, och hur mycket vi siktar på att få in.
Sen är det bara att köra igång. På mitt jobb har jag sålt till kollegor i fikarummet. De flesta är glada att få hjälpa till – särskilt när de vet att pengarna går till barnens träning eller en cup.
Barnen säljer också till grannar, släktingar och kompisars föräldrar. Det är lite träning i att våga prata, vara artig och hålla koll på beställningar. Sånt de har nytta av hela livet.
Alla kan bidra på sitt sätt
Alla i laget har olika förutsättningar. Vissa har lättare att sälja till laget mycket, andra mindre. Det viktiga är att man gör sitt bästa. Vi har haft föräldrar som istället fixat leverans, samlat in pengar eller hjälpt till att packa.
För oss har försäljningen blivit mer än bara pengar. Det har blivit en grej där laget svetsas ihop. Barnen känner att de hjälps åt. Att de faktiskt jobbar för sin cup eller sitt nya matchställ. Och när de väl står där på isen eller planen med nya tröjor – då känns det extra bra.
Att sälja till laget är inte alltid enkelt, men det är värt det. För gemenskapen, för resan, och för att alla ska kunna vara med – oavsett ekonomi.