De bästa ölen kommer i plastbackar

Det är nog många som har åsikter om vilken den godaste ölen är, vissa säger Saison Dupont, andra säger East India Pale Ale och det finns till och med vissa som säger Heineken. Det finns nog en favoritölsmak för varje man i världen. Det alla dock kan vara överens om är att den godaste ölen kommer i plastbackar som glasflaskor. Att hälla upp, dricka och sedan smaka en öl som kommit ur en glasflaska är hundratusentals gånger bättre än ur en burk.

Förutom smaken av ölet som är mycket bättre när det kommer från en flaska, är känslan också bättre. Känslan som uppstår när man står eller sitter med en glasflaska är något ur en Clint Eastwood västernfilm från 50 eller 60-talet, där man själv är huvudrollen. Känslan av att dricka från en burk är den av en husvagnsgård, där folk dricker Bud light och sjunger ”Sweet Home Alabama” som om det handlade om dem själva.

Det är alltså inte en smickrande image som burköl ger.

Anledningen till att glasflaskor har fått den status som de har fått är förmodligen för att det är dessa öltillverkarna gillar att stoltsera med i TV reklamerna. Vare sig det är Falcon eller Mariestads så visas det alltid en glasflaska i handen på skådespelaren som säger någonting djupt. Den enda gången som det inte är en glasflaska med i reklamen är när öltillverkarna specifikt vill marknadsföra burkölen. Oftast marknadsför de burkölen under sommaren, och då som ett komplement till grillmaten. Med andra ord, öl för husvagnsfolk. Ok, alla i Sverige åker inte till kusten och bor i hus eller villavagn när det är sommar, men med tanke på att sommaren är synonym med sol och bad, är kusten djupt rotad i sommaren. Det tråkiga är ölens storhetstid är just under sommaren, det är inte lika gott att halstra en 7,5 under de kallare årstiderna.